Plafond op terugkopen / Swing pricing
Om de houders van rechten van deelneming of aandelen in icbe's die door Crédit Mutuel Asset Management worden beheerd, beter te beschermen, werd beslist om uiterlijk op 31 december 2023 een terugkoopmaximum in te voeren voor alle fondsen of compartimenten van de sicavs uit de onderstaande lijst. Dat mechanisme kan worden aangevuld met een swing-pricingregeling.
De ingestelde mechanismen voor elke icbe en de datum van inwerkingtreding vindt u hierna.
Maximale terugkopen
Dit mechanisme wordt geactiveerd wanneer uitzonderlijke omstandigheden dat vereisen en dat nodig is in het belang van de houders of het publiek. De beheermaatschappij zal de gepastheid van de toepassing ervan beoordelen in het licht van de impact op het liquiditeitsbeheer, om een evenwichtig beheer van de icb, de integriteit van de markt en de gelijke behandeling van de houders te waarborgen.
Na analyse kan de beheermaatschappij beslissen om terugkooporders boven het voorziene plafond geheel of gedeeltelijk te honoreren. We herinneren de houders/aandeelhouders van de icb eraan dat de drempel om de zogeheten gates te activeren, overeenkomt met de verhouding tussen:
- het op eenzelfde centralisatiedatum vastgestelde verschil tussen het aantal rechten van deelneming/aandelen van de icb dat voor terugkoop wordt aangeboden of het totale bedrag van die terugkopen, en het aantal rechten van deelneming/aandelen van de icb waarvoor een inschrijvingsorder wordt ontvangen of het totale bedrag van die inschrijvingen, en
- de nettoactiva of het totale aantal rechten van deelneming/aandelen in de icb.
Niet-uitgevoerde terugkooporders worden automatisch overgedragen en verwerkt tegen de volgende intrinsieke waarde. Ze krijgen geen voorrang op nieuwe terugkooporders die worden geplaatst voor uitvoering tegen de voormelde volgende intrinsieke waarde. Aandeelhouders van de icb kunnen niet-uitgevoerde en automatisch uitgestelde terugkooporders niet herroepen.
Swing-pricingmechanisme
Het doel van die methode om de intrinsieke waarde (IW) van het fonds bij te stellen, swing pricing genoemd, met een triggerdrempel, is om de belangen van de houders in het fonds te beschermen door de kosten voor de herschikking van de portefeuille (transactiekosten, taksen en liquiditeitskosten) bij grote inschrijvingen (of terugkopen) te verhalen op de nieuwe (of vertrekkende) beleggers.
Als het nettototaal van de inschrijvings-/terugkooporders van beleggers voor alle categorieën van rechten van deelneming in het fonds op de centralisatiedag de voorafbepaalde swing-pricingdrempel overschrijdt, dan wordt het mechanisme geactiveerd. In dat geval wordt de IW opwaarts bijgesteld als de variatie in de passiva positief is of neerwaarts als de variatie in de passiva negatief is, door een aanpassingscoëfficiënt toe te passen die we de 'swingfactor' noemen.
De parameters voor de triggerdrempel en de kosten voor de bijstelling worden bepaald door de beheermaatschappij en worden periodiek herzien. Die laatste kan de parameters van het swing-pricingmechanisme ook te allen tijde wijzigen, in het bijzonder in geval van crisis op de financiële markten. De beheermaatschappij communiceert de drempelwaarde niet en waakt erover dat die informatie vertrouwelijk blijft.
De 'geswingde' IW is de enige intrinsieke waarde van het fonds en de enige die wordt meegedeeld aan de houders van rechten van deelneming in het fonds.
Zie het reglement van de desbetreffende icb voor meer informatie over dit systeem.
Deze aanpassingen zijn geen transacties en vereisen geen goedkeuring van de AMF, noch enige specifieke actie van uw kant. De bovenvermelde fondsen of compartimenten van sicavs behouden al hun andere kenmerken, in het bijzonder hun risico-/rendementsprofiel, hun beleggingsstrategie en alle kosten.
Bovendien zal Crédit Mutuel Asset Management, in overeenstemming met de regelgeving, de swing pricing-parameters niet bekendmaken en procedures invoeren om de toegang tot parameters en instap-/terugkoopstromen te beperken en mogelijke belangenconflicten te identificeren.
We wijzen u erop dat alle wettelijke documentatie (PRIIP-KID, prospectus, bijlage en reglement) op verzoek verkrijgbaar is bij:
CRÉDIT MUTUEL ASSET MANAGEMENT
Direction des Services Supports
4, rue Gaillon
75002 PARIS - Frankrijk
U vindt ze vanaf de datum van inwerkingtreding ook terug op onze website, onder de rubriek "Onze beleggingsoplossingen".
Als u meer informatie wenst, dan kunt u steeds contact opnemen met uw vertrouwde contactpersoon.